Recepty na letné dni
Uhorky, slivky, broskyne – táto zelenina a ovocie sú momentálne „in“ na pultoch predajcov. Uhorka je veľmi obľúbená. Nielenže obsahuje veľa vitamínov, ale odborníci ju odporúčajú vo zvýšenej miere konzumovať aj diabetikom, nakoľko má nízky glykemický index. Pripravuje sa nielen zaváraním – ako príloha k mäsitým či bezmäsitým jedlám, ale používa sa ako čerstvá surovina do rôznych šalátov.
V týchto horúcich dňoch si z uhoriek pripravíme bulharskú polievku Tarator.
Bulharská studená polievka Tarator
Suroviny pre 3-4 osoby:
asi 10 malých uhoriek
1 kyslá smotana 14 %
2 biele malé nízkotučné jogurty
2 strúčiky cesnaku
za hrsť kôpru
soľ, korenie, ja pridávam kurkumu
Postup:
Sedem uhoriek umyjeme, neošúpeme a pokrájame nadrobno. Pridáme smotanu, jogurty a pretlačený cesnak. Osolíme, okoreníme, kto chce, pridá kurkumu. Túto zmes rozmixujeme. Pridáme posekaný kôpor a premiešame. Nalejeme do tanierov. Zvyšné tri neošúpané uhorky pokrájame nadrobno a dáme do prostriedku každého taniera ako ozdobu. Môžeme na ne nasypať aj trošku kôpru. Kto má rád kurkumu, prisype túto zdraviu prospešnú koreninu.
Polievka sa podáva s celozrnným pečivom a je nielen chutná, ale aj výživná a osviežujúca.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková