Recepty na letné dni
Marhuľky, marhule, ako vás mám rada. Ste chutné, šťavnaté a nádherne sfarbené. Chutia z vás nielen koláče, ale aj guľky z tvarohového či zemiakového cesta, unikátny je i kompót. Keďže sú „in“ tzv. zdravé koláče a zákusky, od ktorých sa nepriberá, aj náš marhuľový koláč má svoju ľahký variant. Je totiž pripravený bez múky.
Zdravý marhuľový koláč
Suroviny na 8 kúskov:
2 tégliky jemného tvarohu, spolu 250 g
3 vajcia
2 väčšie banány
1/2 prášku do pečiva
hnedý trstinový cukor, množstvo podľa chuti
1 vanilkový puding
asi 5-6 marhúľ
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Pri šľahaní do nich môžeme pridať na hrote noža štipku soli. Tvaroh rozmiešame a pridáme k žĺtkom. Do masy dáme rozšľahané banány a premiešame. Nakoniec pridáme polovicu vanilkového pudingu a prášok do pečiva. Na štvrtiny nakrájané marhule vysušíme a obalíme v druhej polovici pudingového prášku. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a vlejeme do nej masu. Navrch takto pripraveného cesta poukladáme marhule. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov asi 30 minút. Hotový a mierne vychladnutý koláč nakrájame na trojuholníky. Ku kávičke chutí znamenite. Ja si do kávy pridávam aj lyžičku škorice, nakoľko spaľuje tuky.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková