Recepty na letné dni

  • Nezaradené
  • 20. júla 2019, 12:00

V dnešnom vydaní sa trošku pozrieme na ďalšiu obľúbenú zeleninu – brokolicu. Táto zelenina, sfarbená nazeleno, obsahuje neskutočne veľa vitamínov, najmä C a D, stopových prvkov, protialergénnych či protirakovinových látok. Podľa amerických vedcov je veľmi účinná pri liečbe rakoviny prostaty. Dá sa pripraviť na veľa spôsobov, avšak namiesto varenia sa odporúča použiť parný hrniec, čím zelenina nestratí dôležité živiny.

Zapečená brokolica (Autor: Slavomíra Nováková)

Zapečená brokolica

Suroviny pre 4 osoby:

2 stredné veľké brokolice

300 g šunky

2 kelímky kyslej smotany

2 mozzarelly

2 vajcia

200 g eidamu alebo ementálu

soľ, korenie, kurkuma, slnečnicový olej podľa potreby

Postup:

Brokolicu sparíme v parnom hrnci a rozoberieme na ružičky, z ktorých polovicu uložíme na vymastené dno zapekacej misy. Na brokolicové ružičky navrstvíme plátky šunky a na ne pozdĺžne pokrájanú mozzarellu. Dochutíme soľou, korením a kurkumou. Navrch poukladáme druhú polovicu brokolice. Vajíčka rozhabarkujeme s kyslou smotanou, pridáme nahrubo nastrúhaný eidam (ementál) a vylejeme na masu. Pečieme na 180 stupňoch v prikrytej mise asi 20 minút a potom odkryté 15 minút. Porcie môžeme ozdobiť kečupom. Podávame s uvarenými zemiakmi alebo s celozrnným pečivom.

Dobrú chuť! Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Podľa aktuálnych informácií v polovici Piešťan nejde prúd. Zasiahnuté su najmä "Staré Piešťany", kde nefunguje ani pouličné osvetlenie. Porucha by…
  • 16.01.2025, 17:22
  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Piešťany / Spravodajstvo / Región
Dnes je štvrtok 16. januára. Meniny má Kristína. Narodeniny oslavuje piešťanská plavkyňa Martina Moravcová.
  • 16.01.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Cyklotrasa medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom pri Veľkých Bierovciach je od stredy 8. januára uzatvorená z dôvodu realizácie…
  • 16.01.2025, 00:01
  • Spravodajstvo
štvrtok, 16. januára 2025
Meniny má Kristína, zajtra Nataša