Recepty na letné dni
Iste nám dáte za pravdu, že teplé letné dni dajú nášmu telu poriadne zabrať. Okrem dodržiavania pitného režimu, obmedzenia času stráveného na priamom slnku a iných náležitostí, ako je prikrývka hlavy, ľahký odev či ochrana pokožky a očí, odporúčajú odborníci jesť ľahko stráviteľnú stravu s obmedzením mäsa či sladkých múčnych jedál.
V nasledujúcich číslach vám prinesieme zopár tipov na recepty, od ktorých určite nepriberiete.
Cuketový šalát
4 porcie
Suroviny:
2 asi 400 g cukety
2 zelené papriky
2 menšie cibule šalotky
2 rajčiny
150 g syra ementál alebo eidam
300 g diétnej salámy alebo šunky
3 vajcia
2 biele jogurty
1 PL kremžskej horčice, soľ, korenie, bazalka, cesnak podľa potreby
Postup:
Cukety umyjeme a odrežeme im konce. Prekrojíme pozdĺžne na tri časti, nakrájame na rezance a potom na kocky. Dáme do misy a posolíme. Počkáme, kým pustia trochu šťavy. Papriku, rajčiny, salámu (šunku), šalotku pokrájame a pridáme k cukete. Pridáme aj nahrubo nastrúhaný eidam (ementál). Masu znova premiešame, pridáme korenie, cesnak a bazalku. Jogurty dochutíme kremžskou horčicou a vlejeme do masy. Opäť premiešame. Môžeme pridať trošku šťavy z citrónu alebo 1 PL jablčného octu. Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme, rozkrojíme a ozdobíme nimi porcie šalátu. Podávame s tmavým celozrnným pečivom.
Dobrú chuť!
Slavomíra Nováková