Sladkosti podľa cukrárky z Očkova – Čokoládová torta s plnkou so slaným karamelom a lieskovo-orieškovým krokantom
Cesto:
6 bielkov, 240 g kryštálového cukru, 6 žĺtkov, 6 polievkových lyžíc oleja, 200 g hladkej múky, 40 g kvalitného kakaa
Bielky vyšľaháme s cukrom dotuha a postupne zašľaháme žĺtky zmiešané s olejom. Nakoniec jemne primiešame preosiatu múku s kakaom. Dáme do formy s priemerom asi 24 cm. Pečieme pri 165 oC približne 45 minút. Skúšku upečenia overíme špáradlom. Pichneme do korpusu a pokiaľ je čisté, je upečený správne. Pokiaľ je na špáradle ešte surové cesto, predĺžime čas pečenia. Vychladnutý korpus prerežeme dvakrát – vzniknú tri korpusy, kto má rád tenšie cesto, môže prerezať trikrát – vzniknú štyri.
Slaný karamel:
100 ml vody, 150 g kryštálového cukru, 100 g masla, 80 ml šľahačky, 1/2 čajovej lyžičky soli
Vodu s kryštálovým cukrom uvaríme na zlatý karamel a pridáme maslo izbovej teploty. Keď sa nám zmes spojí, pridáme šľahačku izbovej teploty. Nakoniec pridávame postupne soľ podľa toho, ako chceme mať karamel slaný. Necháme vychladnúť.
Plnka:
500 ml šľahačkovej smotany 33 %, stužovač do šľahačky, 250 g mascarpone, slaný karamel
Vyšľaháme šľahačku so stužovačom, a keď je už skoro hotová, vyšľaháme mascarpone. Nakoniec podľa chuti pridáme vychladnutý karamel, ale ten už iba jemne primiešame – nešľaháme. Plnku si dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
Krokant:
60 ml vody, 270 g kryštálového cukru, 270 g orechov (lieskovcov)
Vodu a cukor uvaríme na svetlý karamel a pridáme orechy. Ešte chvíľku povaríme spolu na tmavo-zlatý a vylejeme na plech. Necháme vychladnúť, polámeme na kúsky a rozsekáme v mixéri.
Korpus si dáme na podložku, môžeme pokropiť rumom alebo amaretom, a cukrárskym vreckom striekame po obvode špičky. Krém nanesieme aj dostredu, posypeme krokantom a postup opakujeme. Trošku krému nanesieme navrch torty a uhladíme. So zvyšným krémom môžeme dozdobiť.
(pror)