Rakovice vítali jesenných hostí záplavou kvetov a vôní
Deň otvorených dverí v Strednej odbornej škole Rakovice voňal jeseňou, vanilkou, palacinkami aj všakovakými inými dobrotami. Kráčajúc po schodoch do jedálne, kde sa konala kvetinová aj gastro šou, vás očarili farebné floristické diela, v chodbe ste si mohli vybrať z desiatok kytíc. Na stenách viseli sypané obrazy erbov obcí Mikroregiónu nad Holeškou, do hlavnej budovy ste kráčali po kolonáde z umelecky ladených stĺpov, na vrchu ktorých ako palmy sídlila zeleň najrozličnejších druhov.
Pred učebňami, kde študenti prezentovali svoje odbory, viseli obrazy „z lesa“. Aj tam voňalo ako v dubine či bučine. Takže ste mimovoľne očakávali, že tu niekde musíte zakopnúť o dubáky. Namiesto húb ste však natrafili na najaktívnejších žiakov školy, ktorí vám vyrozprávali, ako bolo na potulkách a stážach v zahraničí, kde sa škola prezentovala. Aké „erazmácke“ projekty sú im blízke a aké plodiny vypestovali. Mohli ste sa ich napríklad opýtať, ktorá zelenina, ovocie či iné jesenné plody sú dobré pre našu oblasť či kraj. A oni pristúpili k plnému stolu, na ktorom uvedené ovocie či zeleninu prezentovali už naservírované na tanierikoch či v košíčkoch.
Kam človek vkročil, tam natrafil na skupinky detí, žiakov i stredoškolákov, ktorí v sprievode svojich učiteliek vylizovali z papierových košíkov ešte teplé dolky zdobené tvarohovou penou alebo sa zalizovali po palacinkách, ktoré im študentky manažmentu piekli v starej sýpke. Nazvali ich Bednárikove palacinky. „Pečieme ich na počesť nášho zosnulého kolegu, ktorý túto sýpku premenil na ľudové múzeum poľnohospodárstva,“ uviedla triedna učiteľka Renáta Jarinská. Dole v sýpke varili vanilkový či ovocný čaj a rozohriaty človek sa tam mohol na chvíľu schladiť, pretože teplota v kompletne zariadenej budove z dávnych grófskych čias bola podstatne nižšia ako vonku.
Zvedavci chodili nielen za nosom, viedli ich hlavne oči. Už pri vchode do jedálne obdivovali zasadzované exteriérové nádoby s kvetmi a všakovakou zeleňou. Vo vnútri boli zdobené truhlice starých materí, z ktorých ako zo záhonu trvaliek vyrastali aranžmány. A ten, kto sa prešiel po chodbe, mohol obdivovať sypané obrazy erbov obcí Mikroregiónu nad Holeškou. „Sú zhotovené z maku, ryže, rozličných semienok, zelene a tam, kde sme potrebovali červenú farbu, použili sme papriku, no a žltú sme nahradili kurkumou,“ uviedla študentka Valéria Hanšutová z Piešťan. Ona sama vytvorila erby Dolného Lopašova, Chtelnice, Kočína-Lančára a Nižnej.
Počas celého dňa otvorených dverí sa pri gastro stolíku nad panvicami a miskami zvŕtali študenti regionálneho cestovného ruchu, ktorí tu predvádzali voňavú gastro šou pod vedením profesionálneho kuchára Mária Ivanoviča z Veľkého Orvišťa. Dozvedeli sme sa, že pôsobí ako šéfkuchár vo Viedni.
„Robili sme talianske gnocchi s rajčinovým ragú, k tomu placky z mletého mäsa – polpety. Ako variantu k mäsu sme podávali ešte šalát Coleslaw, lievance s ovsenými vločkami a tvarohovou penou a jablkové čatní. Je to tu veľmi zaujímavé, mám šikovných pomocníkov – Natáliu Jankechovú, Jaroslava Samohýla, Jaroslavu Talianovú a Natáliu Teličiakovú,“ povedal M. Ivanovič.
Na druhej strane jedálne pri stolíku mizli z tanierikov domáce zákusky a koláčiky, ktoré ponúkli do súťaže miestne cukrárky. Deti obdivovali dekoračné predmety z textilu či iných materiálov z dielne internátneho krúžku a potom sa pustili do domácich oblátok, ktoré piekla šikovná gazdinka Anna Kozáková z Rakovíc. So svojimi učiteľkami obdivovali čelnú stenu jedálne, ktorú rakovickí floristi zmenili na obrovský kvetinový obraz, v jeho centre bol veľkorozmerný veniec farieb jesene, po bokoch krášlili jedáleň vsadzované nádoby s kvetmi a pri nich suché smútočné venčeky a väzby. Svoju výstavku tu mali aj pestovatelia jabĺk, tie priem lákali – vezmi si ma! Ako sa pletú košíky, to v Rakoviciach prezentoval Ján Zeman z Durcech doliny.
Ak boli deti či žiaci zvedaví, nazreli aj do floristických dielní, kde priamo pred očami divákov viazali smútočné kytice tunajší aranžéri. O návštevníkov sa postarali aj budúci záhradníci, ktorí im porozprávali o skleníkovom hospodárstve školy a pri odchode im dali uviazanú kytičku slamienok. Po skončení prehliadky si každý, kto mal chuť, mohol zahrať diskgolf, posedieť si na lavičke alebo sa poprechádzať po historickom parku, ktorý je dominantou školy.
Viera Dusíková