Najchutnejší guláš na Banke uvarili Shrekovci
Z futbalového štadióna obe Banka sa vo sviatočnú sobotu 15. septembra ozývali piesne v podaní kapely Prameň. Zo štyroch kotlíkov sa šírila vôňa gulášu, hladoši postávali okolo varechy a netrpezlivo čakali, kedy gulášmajstri zavelia: Hotovo!
Štyri guláše – a každý chutil inak. Ten prvý varili Shrekovci, druhý tím si zvolil názov Čvachtáci. Tretí sa inšpirovali svojou záľubou v motorizme a pomenovali sa Babeťáci. Posledné z gulášových družstiev pridával o k pokrmu z diviny a teľaciny i bonus – Besného psa, nápoj zložený z vodky, malinového sirupu a tabasca . „Podľa neho sme sa i pomenovali, vysvetľoval jeden z aktérov. Guláš šiel ako na dračku. O chvíľu už nebolo čo naberať.
Degustátori prisúdili svoje body tomu gulášu, ktorý im chutil najviac. Ten prvý, od Shrekovcov tvorilo hovädzie mäso – írsky angus. Dvaja kuchári sa k nemu patrične kráľovsky vystrojili. Čvachtáci vsadili na jemné mäso z hovädzieho krku a Babeťáci sa priklonili k osvedčenej kombinácii – pol hovädziny, pol bravčoviny. K tomu klasika cibuľka či zemiaky.
Najchutnejšiemu gulášu sa ušlo najviac hlasov poroty. „Súťaž tento rok vyhral pokrm tímu Shrekovci. Na druhom mieste sa umiestnili babaťáci, tretí boli Čvachtáci a štvrtú priečku obsadil tím s názvom Besný pes,“ uviedol zástupca starostky obce, Jaroslav Vido.
Kým si dospelí obyvatelia Banky plnili brušká chutnými pokrmami, deti si poskákali na skákacom hrade a tí, ktorých zaujíma motorizmus, si obzerali historické motocykle. Vyblýskané dvojkolesové tátoše si ľudia fotili, nadchýnali sa ich krásou a zaspomínali si na doby, keď práve tieto motorky – medzi inými aj legendárna JAWA 250 brázdili cesty socialistického Československa.