Fašiangy v Očkove
Fašiangy sú v plnom prúde aj v Očkove, dedinke len pár kilometrov vzdialenej od Piešťan. Od skorého rána začali miestni počas víkendu pod vedením skúseného mäsiara Jána Kotulu pripravovať fašiangovú zabíjačku. A kým sa dobroty pripravovali, krátko popoludní vyrazili tradičné maškary na sprievod dedinou. Sobotňajšiu fašiangovú bujarosť zakončil podvečerný detský maškarný ples.
Fašiangové hýrenie sa začína hneď po Troch kráľoch, 7. januára, a tento rok ich koniec pripadá na 18. február. V operách sa konajú honosné bály, ale slovenský vidiek si zachoval tradičné fašiangové slávnosti. V Očkove sa pripravovali od skorého rána. Zovrela voda v kotlíkoch a J. Kotula začal s porciovaním dvestokilového prasaťa. Roboty mal plné ruky, aj keď mu pomáhali pracovití pomocníci na čele so starostom obce Miroslavom Beňovičom.
Popoludňajší sprievod fašiangových maškár so spevom a tancom na ľudovú nôtu obišiel celú dedinu a veruže sa zastavil pri každom dome. Gazdinky prispeli na zabíjačku aspoň symbolicky surovinami, ale maškary i páleným pohostili, aby ich v tom mraze netriasla zima.
Za niečo viac ako dve hodiny zvládli obísť celú dedinu a mohla sa začať hostina plná tradičných zabíjačkových špecialít. Najväčšiemu záujmu sa tešili klobásky či jaterničky a chutili i najmenším počas ich maškarného plesu, končiaceho sobotňajší fašiangový program. „Klobáska a jaternička nesmie byť ani suchá, ani mastná, ale ani príliš štipľavá, lebo by pálivosť potlačila jej typickú chuť či arómu,“ viac majster mäsiar nechcel prezradiť, všetko ostatné z výroby je vraj tajomstvom.
Pozrite si video a fotogalériu.