Vianočné inšpirácie: Mäkké medovníky
Vianočné sviatky sa pomaly blížia. Asi len málokto si ich vie predstaviť bez tradičných jedál – kapra, zemiakového šalátu, kapustnice, makových šúľancov či bez chutných, medom, škoricou i klinčekmi voňajúcich medovníčkov. Ak ešte nemáte vybraté recepty, nechajte sa inšpirovať tými, ktoré sme pre vás pripravili my. Sú odskúšané a dobré. Ale ak vám náhodou niečo nevyjde, nezúfajte. Keď bude na Vianoce kapor načierno, mama namäkko a otec namol, vlastne je všetko v najlepšom poriadku. A keď vonku nebude snehu, môžete sa doma ohadzovať aj tvrdými medovníkmi.
MÄKKÉ MEDOVNÍKY
SUROVINY:
250 g Palmarínu, 150 g medu, 200 g práškového cukru, 100 ml vody, 600 g hladkej múky, 2 vajcia, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 2 čajové lyžičky mletej škorice, 2 čajové lyžičky drvených klinčekov, 3/4 prášku do perníka Kotanyi
POSTUP:
Palmarín, med, cukor a vodu necháme spolu na ohni rozpustiť v hrnci a vlažné nalejeme do múky. Nariedko, až sa bude liať, vymiešame v mise cesto. Necháme ho cez noc v chladničke (minimálne 10 hodín) a cesto stuhne. Na druhý deň ho rozvaľkáme a vykrajujeme formičkami. Pečieme 7-8 minút na 180 oC (nie viac a nie menej!). Pred pečením potrieme žĺtkom s mliekom. Uchovávame v mikroténovom sáčku a v dóze alebo škatuli.
POLEVA:
150 g práškového cukru, 1 bielok, citrónová šťava
Cukor preosejeme dvakrát na najjemnejšom sitku. Pridáme bielok a ručne miešame, kým nezískame penovú polevu. Ak nebola príliš hustá, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a zdobíme perníky.