Skúste nahradiť pšenicu špaldou
O špalde sme už predčasom písali. Už viete, že špalda je vlastne predchodca a zdravšia náhrada pšenice. Má dvojitý obal zrna a je tak chránená pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi, preto je vhodná aj pre ekologické pestovanie.
Špalda obsahuje vitamíny skupiny B, minerály (mangán, horčík, vápnik, draslík, zinok, fosfor), má vysoký obsah vlákniny, bielkovín a betakarotén. Je vhodná pre ľudí, ktorí majú alergiu na pšenicu. Nie je však bez lepku, pre celiatikov nie je vhodná. Pomáha ľuďom trpiacim cukrovkou, migrénami, vysokým cholesterolom či vysokým krvným tlakom.
Pšeničnú múku môžete nahradiť špaldovou a upiecť si zdravý chlieb, koláče, palacinky či knedľu. V obchodíkoch zdravej výživy môžete nájsť špaldové cestoviny, sušienky, tyčinky, vločky alebo kávu.
Výrobky zo špaldy môžete nájsť v novom obchodíku so zdravou
výživou „Moja špajza“, Pod Párovcami (za evanjelickým
kostolom pri parku), tel. 0948/102 199, www.facebook.com/mojaspajza