Cheescake z keksov Oreo
SUROVINY:
26 keksov Oreo (plus 2-3 keksy navyše), 50 g rozpustené maslo, 750 g nízkotučný tvaroh, 300 g smotanový syr (Philadelphia alebo Lučina), 2 bal. vanilkový cukor, 1,5 lyžičky nastrúhaná pomarančová kôra, 110 g práškový cukor, 80 g hladká múka, 3 ks vajcia, 2 ks kyslé smotany, 2 bal. vanilkový cukor
TECHNOLOGICKÝ POSTUP:
16 keksov Oreo nasypeme do mikroténového vrecúška a rozdrvíme ich. Rozpustené maslo zmiešame s rozdrvenými keksami. Zmes pomocou lyžice vtlačíme na dno tortovej formy s priemerom 24 cm. Zvyšné dvojice keksov od seba oddelíme a zbavíme plnky. Okraj formy vyložíme 14 kolieskami. Z tvarohu, syra, vanilínového a práškového cukru, pomarančovej kôry a múky vymiešame krém (môžeme použiť aj elektrický ručný šľahač). Postupne po jednom primiešavame vajcia. Krém rozotrieme na pripravené cesto vo forme a povrch uhladíme. Rúru vyhrejeme na 160/150 °C. Na povrch krému poukladáme zvyšné polovice keksov. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 40 až 50 minút. Po 50 minútach vyberieme. Kyslú smotanu vymiešame s vanilkovým cukrom, nalejeme na krém a ešte 10 minút pečieme. Upečenú tortu necháme asi hodinu vychladnúť pri izbovej teplote a potom ju dáme aspoň na päť hodín (najlepšie cez noc) stuhnúť do chladničky.