Systém odhaľovania falošných vín si dajú patentovať
Centrum výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch zorganizovalo ďalšie, v poradí už tretie stretnutie s názvom Vedecká kaviareň. Po geneticky modifikovaných potravinách a kontroverznej konope miesto v kaviarni dostal i nápoj bohov – víno.
V utorok 16. apríla v Art Jazz Gallery mali hostia možnosť zistiť, ako je možné spoznať kvalitné víno. Hosťom Vedeckej kaviarne bola výkonná riaditeľka Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslava Kaňuchová-Pátková. Tá prítomným prezradila, ako vo Výskumnom ústave vinohradníckom a vinárskom v Bratislave odhaľujú falšovateľov vína.
„Víno sa vyrába tisícky rokov a takisto dlho sa aj falšuje. Ľudia to robia za účelom zisku pri minimálnej práci. Vinohradníctvo je ťažký oriešok a zisk nie je až taký vysoký, akoby si mnohí mysleli. V histórii falšovatelia napríklad liali vodu do vína, okrem toho na úpravu koncovej chuti sa používala sacharóza. Dokonca v 80. rokoch 20. storočia v Rakúsku prepukla aféra. Tam do vína pridávali glycerol, ktorý spôsobuje hladkosť a plnosť vína. Nepoužívali však ten čistý, ale nemrznúcu zmes. Paradoxne tento škandál Rakúšanom pomohol a dnes ich víno získava pocty a je kvalitné,“ vysvetlila J. Kaňucho-vá-Pátková.
Riaditeľka zväzu doplnila, že sa dozvedela aj jednoduchý recept na domáci burčiak. Treba na to vaňu plnú vody. Do nej treba dať cukor, kvasinky, dva litre vína a isť predávať na trhy. Dodala, že počas kontroly 14 vzoriek burčiaku predávaného „z ulice“ ani jedna nebola pravá.
„Víno sa vyrába tisícky rokov a takisto dlho sa aj falšuje. Ľudia to robia za účelom zisku pri minimálnej práci. Vinohradníctvo je ťažký oriešok a zisk nie je až taký vysoký, akoby si mnohí mysleli. V histórii falšovatelia napríklad liali vodu do vína, okrem toho na úpravu koncovej chuti sa používala sacharóza. Dokonca v 80. rokoch 20. storočia v Rakúsku prepukla aféra. Tam do vína pridávali glycerol, ktorý spôsobuje hladkosť a plnosť vína. Nepoužívali však ten čistý, ale nemrznúcu zmes. Paradoxne tento škandál Rakúšanom pomohol a dnes ich víno získava pocty a je kvalitné,“ vysvetlila J. Kaňucho-vá-Pátková.
Riaditeľka zväzu doplnila, že sa dozvedela aj jednoduchý recept na domáci burčiak. Treba na to vaňu plnú vody. Do nej treba dať cukor, kvasinky, dva litre vína a isť predávať na trhy. Dodala, že počas kontroly 14 vzoriek burčiaku predávaného „z ulice“ ani jedna nebola pravá.
O novom systéme odhaľovania falošných vín si viac prečítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.