Niet nad domáce klobásy

  • Spravodajstvo
  • 10. januára 2013, 12:32
  • Autor:vd/web

Ešte teraz cítite tú vôňu dymu z domácej udiarničky na zamrznutom dvore? Okolo pobehuje pes, vrtí chvostom a čaká, kedy sa nad ním gazda zmiluje a hodí mu aspoň pomedzi prsty zmesi na klobásky. Je tam mäso bravčové aj hovädzie, poľovníci pridajú aj divinu, nechýba paprika sladká aj štipľavá, korenie, soľ, cesnak…Až sem k vám sa zbiehajú slinky.

Klobásy sú považované za jedno z najstarších jedál z mäsa. Dosvedčuje to ich názov, ktorého základ je napríklad u všetkých Slovanov rovnaký a prevzali ho aj Maďari.
Na Slovensku bola príprava klobás na väčšine územia známa, hoci v niektorých horských regiónoch, kde nebol dostatok mäsa, sa ich príprava rozšírila až v priebehu 20. storočia. Klobásy sa okrem bravčového robili aj z ovčieho a kozieho mäsa. Obvykle však ich základ tvorila bravčovina a iné druhy mäsa (hovädzina, divina, ovčie, kozie i králičie mäso) sa len pridávali podľa regionálnych alebo lokálnych zvyklostí. Na výrobu klobás sa používalo kvalitné mäso, ktoré sa posekalo alebo pomlelo na mäsovom mlynčeku. Z prísad sa najviac používali soľ, cesnak, čierne korenie, červená paprika, nové korenie, rasca. Mäso zmiešané s prísadami sa nechalo postáť a zmes sa natlačila pomocou kónicky zúženej rúrky do umytých čriev. V druhej polovici 20. storočia sa klobásy začali nadievať do čriev aj pomocou mäsových mlynčekov. Konce klobás sa uzavreli preložením samotného čreva alebo špagátom. Surové klobásy v pároch sa pomaly údili v studenom dyme, v starších domoch pri ústí komína v podstreší alebo v udiarňach postavených na dvore domu. Vyúdené sa uskladnili v chladných suchých miestach. Domáca výroba klobás pretrváva vo vidieckom prostredí do súčasnosti a niekedy sa robia aj mimo zabíjačky z nakúpeného mäsa. Vo výrobe klobás sa ustálili viaceré krajové varianty, napríklad záhorácke, spišské, zemplínske, ktorých tradíciu ďalej uchováva a rozvíja mäsopriemysel.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 10. decembra. Tento deň je Dňom ľudských práv. Meniny má Radúz.
  • 10.12.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 11. decembra. Tento deň je Medzinárodným dňom vysielania pre deti a Medzinárodným dňom hôr. Meniny má Hilda.
  • 11.12.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 9. decembra. Tento deň je Medzinárodným dňom boja proti korupcii. Meniny má Izabela.
  • 09.12.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 12. decembra 2024
Meniny má Otília, zajtra Lucia