Blog Petra Remiša: Šnicľová diéta
Niektorí ľudia sú svojmu povolaniu verní celý život. Ako môj kamarát: Po maturite začal vyrábať slíže a zostal tam 20 rokov.
Zatiaľ čo ja som menil povolanie každý rok, on makal na našich žalúdkoch. V dome sa mu povaľovali samé cestoviny. Raz som bol svedkom, ako otvoril kredenc a sáčky s kolienkami ho pripučili k zemi.
Teraz podbíja koľajnice.
Minule som uvažoval, ako dlho budem učiteľom a spravil som zásadný objav: Učenie angličtiny je podobné výrobe cestovín!
Jednoduchý prítomný čas slovies sa podobá širokým rezancom do fazuľovej polievky. Priebehový prítomný vyzerá ako slížiky do hovädzieho vývaru. Kolienka sa stáčajú naspäť, pretože sú odvodené od minulého času.
Penne a predprítomný čas sú v skutočnosti dvojičky. Američan sa bez nich zaobíde rovnako, ako Slovák bez makarónov. Hodia sa, keď sa chcete dotlačiť.
Pokrútené pappardelle kopírujú predminulý čas. Lasagne prídavné mená. Prekladajú sa plnkou (príslovkami), aby kocúrovi Garfieldovi neškŕkalo v bruchu. Slovko „IF“ je riskatné ako konzumácia špagiet a omáčky holou vidličkou.
Alebo ako životné kompromisy, ktoré ním začínajú.
Polievkové hviezdičky sú neurčité členy. Nikto ich neovláda. Našťastie, ravioli nikdy nenahradia pirohy a všadeprítomné f*** neprebije šťavnaté slovenské „hovädo“. Čím chcem povedať, že cestovín sa jedného dňa prežeriete.
Vtedy nasaďte šnicľovú diétu. V opačnom prípade slíže zožerú vás.