Receptár Monsalvy: Múza spisovateľa
Pre milovníkov sladkých dobrôt sme v spolupráci s piešťanskou cukrárňou Monsalvy pripravili seriál fotoreceptov, ktoré nájdete, aj keď nie pravidelne v každom čísle, ale často v priebehu celého roka. Uverejňovať ich budeme vždy v rovnakom formáte, aby ste si ich mohli vystrihnúť a vytvoriť tak zaujímavý receptár tortičiek a koláčov, ktoré budú aj u vás doma chutiť ako z Monsalvy.
Suroviny:
Korpus:
vajcia 3 ks
cukor práškový 3 PL
cukor vanilkový 1/2 PL
múka polohrubá 2,5 PL
prášok do pečiva 1 sáčok
kakao 1/2 PL
Krém:
puding Dr. Oetker
– uvariť podľa návodu
maslo 125 grum 2cl
vanilkový cukor
Karamel tekutý:
cukor kryštálový 100 g
smotana 0,15 l
karamelová drť
(skaramelizovaný, zatvrdnutý
a posekaný cukor)
marcipán 200 g
(PL – polievková lyžica)
Postup:
– Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame práškový cukor. Vanilkový cukor si zmiešame s práškom do pečiva a jednou lyžičkou polohrubej múky. Túto zmes postupne vmiešame do snehu spolu so žĺtkami a zvyškom múky a kakaa. Upečieme korpus.
– Uvarený puding necháme vychladnúť, poprípade ho šľaháme dovtedy, kým nevychladne. Postupne vmiešame maslo nasekané na kúsky. Keď máme zmes dobre vyšľahanú, nadýchanú, pridáme rum a trocha vanilkového cukru. Na dochutenie krému použijeme tekutý karamel: na panvici skaramelizujeme cukor, do ktorého opatrne vlievame smotanu a za stáleho miešania prevaríme. (Pozor, veľmi to prská, takže smotanu nalievajte veľmi opatrne.)
– Upečený korpus cca 15×10 cm prekrojíme, spodný diel pokvapkáme čiernym čajom, potrieme krémom a posypeme karamelovou drťou. Postup opakujeme, až naplníme tortu, vrch pokryjeme tenkou vrstvou krému a dokončíme marcipánom. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.