Vianočné medovníčky Viery Peťkovskej
PIEŠŤANY – Vianočné sviatky sa pomaly blížia, a asi len málokto si ich vie predstaviť bez chutných, medom a škoricou voňajúcich srdiečok, hviezdičiek či anjelikov. Online denník prináša čitateľom hneď dva recepty na osvedčené vianočné medovníky.
Medovníčky Viery Peťkovskej
Potrebujeme: 650 g hladkej múky, 150 g medu, 250 g práškového cukru, 50 g masla, 3 celé vajíčka, 1 žĺtok, 1 lyžicu perníkového prášku, 2 kávové lyžičky sódy bicarbony, 4-5 lyžíc mlieka, pomletú škoricu, klinčeky, troška rumu.
Príprava: Všetko spolu zmiešame, vypracujeme cesto a vyvaľkáme na hrúbku asi štyri milimetre. Medovníčky vykrajujeme formičkami a ozdobíme vlašským orechom, lieskovcom alebo mandľou. Vrch potrieme žĺtkom. Poukladáme na vymastený plech a pečieme asi pri 180 stupňoch Celzia.
Medovníky s orechmi
Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 75 g masla, 140 g práškového cukru, 100 g orechov, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice medu, 1 kávová lyžica sódy bicarbony, pol kávovej lyžice škorice, pol vrecúška perníkového korenia.
Príprava: Cesto zmiesime, necháme cez noc v chlade a medovníčky vykrajujeme na druhý deň. Potrieme žĺtkom a pečieme. Po upečení pretrieme vajcom opäť.
Viac receptov nájdete v rubrike Recepty z kuchyne.