Snehové mušle Mariany Strečanskej z Dubovian
DUBOVANY – V Dubovanoch sa nedávno skončila netradičná súťaž v ochutnávaní ovocných koláčov. Jej víťazkou sa vďaka svojmu zákusku – snehovým mušliam – stala Mariana Strečanská. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby nebola profesionálnou krajčírkou…
„Vychádzala som z receptu v jednej knihe, ktorý som si prispôsobila po svojom. Z pôvodného receptu zostal len spodok snehových mušlí, zvyšok už bola moja fantázia," priznala sa nám M. Strečanská. „Do mušlí, vyrobených z bielkov a cukru, som ešte dala karamelový krém, tvarohovú šľahačku, ktorú majú rady aj moje deti, a naostatok ovocie. Boli nielen pekné na pohľad, ale aj veľmi chutné," pochválila sa víťazka súťaže. Jedným dychom však nezabudla dodať, že urobiť tento zákusok nie je vôbec jednoduché, pretože je náročný na čas.
Postup: Sneh na mušle treba miešať asi osem až desať minút, z toho dve minúty nad parou. Zdobiacim špicom nastriekame na vymastený papier na pečenie zo snehovej hmoty mušle. Potom ich necháme usušiť v rúre zhruba 70-80 minút pri teplote asi 100 °C. Na vychladnutý základ nastriekame zdobiacim špicom po obvode karamelový krém. Tvarohovú šľahačku dáme do stredu a ozdobíme ovocím. Hotový výrobok treba skonzumovať čo najskôr, žiadne skladovanie v chladničke neprichádza do úvahy.
Na prípravu snehových mušlí potrebujeme: 4 vaječné bielka, 240 gramov krupicového cukru
Karamelový krém: konzerva salka, ktoré varíme 2,5 hodiny vo vodnom kúpeli, a 250 g masla
Tvarohová šľahačka: balíček šľahačky v prášku bez cukru, 500 g nízkotučného tvarohu, práškový cukor podľa chuti a, samozrejme, ovocie, napríklad kiwi, čučoriedky, broskyne, ktoré naaranžujeme, aby sa i oko potešilo.
Z týchto surovín zhotovíme asi tri plechy krémových mušlí.