Slovenskú SOČ-ku vyhrali dvaja študenti piešťanských škôl
Až sedemtisíc prác súťažilo koncom apríla v stredoškolskej odbornej činnosti. Palmy víťazstva z celoslovenského kola si odniesli i dvaja študenti piešťanských škôl.
Boli to Maroš Petrikovič z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera a Norbert Čerňanský zo Strednej záhradníckej školy. Obaja prišli s originálnymi nápadmi – free style barom a laboratórnym množením mäsožravých rastliniek.Maroš zabodoval s vysnívaným barom
Piatak z Hotelovej akadémie Ľ. Wintera Maroš Petrikovič získal prvú cenu v odbore Ekonomika a riadenie. Zabodoval s prácou Lime’s coctail bar and catering, do ktorej vložil svoju predstavu vysnívaného baru.
Maroša pri tvorbe práce najviac motivovalo, že vytváral vlastnú realitu, firmu, ktorú si by si rád v budúcnosti otvoril. „Vybral som si miesto v Bratislave, na ulici neďaleko pešej zóny, lebo tam sú klienti, ktorých som plánoval osloviť – podnikatelia, zahraniční návštevníci. "
Ako konkurenčnú výhodu uviedol originalitu a barmanskú free style show, ktorej sa sám už dlhšie venuje a zbiera ocenenia v súťažiach. „Tiež barový catering na akcie ako plesy, stužkové, firemné večierky." Výberovú komisiu podľa neho zaujalo najmä precízne vypracovanie súťažného podnikateľského plánu, s ktorým mu pomáhal aj profesorský zbor.
Zvíťazili mäsožravky
Norbert Čerňanský zo štvrtého ročníka Strednej záhradníckej školy zasa vsadil na svoj niekoľkoročný výskum v laboratóriu. Súťažil s prácou Rozmnožovanie mäsožravých rastlín in vitro. „Je to špeciálne množenie, akoby klonovanie v laboratórnych podmienkach na živnom médiu," vysvetľuje.
„Kým v pôde vyrastie jedna rastlinka, pri vhodnej kombinácií živín, hormónov získame osem až desať." Norbert pracoval s rosičkami či krčiažnikmi a s pokusmi začal už v prvom ročníku. Najťažšie bolo docieliť, aby sa rastlinky zakorenili. „Musel som nájsť vhodný pomer rastových regulátorov, ktorý je u každého druhu rastliny iný." Výskum mu vyniesol prvenstvo v odbore Poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo.